פיתוח קול לילדים ולבני נוער
על התפתחות מוזיקלית מגיל צעיר
ילדים רבים מראים סימנים של אהבה למוזיקה ולשירה כבר בגיל צעיר. אם גם הילד שלכם אוהב לשיר ואתם חושבים שפיתוח קול טוב רק כדי לשפר את השירה שלהם, תופתעו לגלות שפיתוח קול יקדם את הפוטנציאל של ילדיכם בעוד הרבה תחומים אחרים.
הילד\ה שלי אוהב\ת לשיר
גם אם לא זיהיתם אצל הילד שלכם פוטנציאל מוזיקלי, אם קיימת אצלו אהבה למוזיקה ובפרט לשירה, כדאי לטפח אצלו את הרצון והאהבה הזו ולאפשר לו לבטא את עצמו. ילדים רבים מתחברים למוזיקה מגיל צעיר וצמאים להתפתחות מוזיקלית ועם עידוד נכון של ההורים הם בהחלט יכולים להפיק מכך המון נתונים חיוביים.
השפעה מוזיקלית על תינוקות
כבר מהרחם כעוברים אנחנו מגיבים לצלילים ומקצבים שונים, ברגע שמתפתחת אצל העובר יכולת השמיעה, הוא חשוף בכל רגע נתון לצלילים ומקצבים שונים, כמו למשל קצב הלב של אמו, המלווה אותו כשהוא נמצא בתוך הרחם ומסייע לו בלמידת העולם. מלבד הקולות שהוא שומע מתוך הגוף, הוא שומע גם רעשים חיצוניים, כמו מוזיקה או קולות סביבתיים. מחקרים מצאו כי עוברים מגיבים ע”י בעיטות או תזוזות שהאם מרגישה כשמשמיעים להם מוזיקה, לכן הורים רבים משמיעים לעובר מוזיקה (כמו בייבי-בטהובן).
גם לאחר הלידה, למוזיקה יש תפקיד חשוב ומשמעותי בהתפתחות תינוקות. אם תנסו להשמיע לתינוק שלכם מוזיקה, תשימו לב איך שהוא מגיב לה, זז ומתנועע לצליליה, מה שמסייע בשיפור היציבה שלו, המוטוריקה והתנועתיות, פיתוח השפה שלו וגם שיפור את יכולת הריכוז שלו. מוזיקה גם מסייעת לתינוקות לישון טוב יותר ולהירגע כשהם במצבי מתח, ממש כמו אצלנו המבוגרים.
איך מוזיקה משפרת את האינטילגנציה אצל ילדים ונוער?
ילדים ונוער שמאזינים למוזיקה באופן קבוע או לומדים לנגן ולשיר ישפרו משמעותית את יכולת האינטיליגנציה שלהם. מחקרים בדקו קבוצת ילדים בגילאי 8-11 והצביעו על כך שהיה שיפור בראייה וברמת הIQ של אותם ילדים אחרי שהתחילו ללמוד מוזיקה, ההישגים הלימודיים שלהם בבית הספר השתפרו והם הצליחו להתגבר על הקשיים הקוגנטיביים שלהם. מוזיקה יכולה לסייע להרגיע ילדים היפראקטיביים ולעזור לפריקת אנרגיה והרגעות, כשמדובר במוזיקה הכוללת מלל, היא עוזר גם לפתח אוצר מילים ושיפור יכולת הקריאה.
מחקרים רבים מראים כי עיסוק מוזיקלי מגיל צעיר הוא טוב ובריא, מוזיקה מפתחת את הדמיון והיצירתיות ומעצימה גם מבחינה אישיותית, מחברת אותנו לעצמנו ותורמת לדימוי העצמי. לכן, הורים רבים דואגים לשלוח את ילדיהם לחוגים ושיעורים מוזיקליים על מנת לפתח אצלם רובד אישיותי ועניין בתחום עיסוק מסויים. ילדים שלמדו מוזיקה מגיל צעיר יהיו בעלי שמיעה מפותחת יותר, ילמדו כיצד להאזין לשיר ולזהות את כל האלמנטים שמצויים בו, מה שאדם ממוצע שאין לו ניסיון מוזיקלי יתקשה לפרק לגורמים. האינטיליגנציה המוזיקלית תשפיע גם על שאר תחומי החיים ותפתח אצל הילד יכולות עוצמתיות רבות.
איך מוזיקה משפרת את היכולות שלנו?
סטודנטים רבים הראו שיפור משמעותי בציוני מבחנים ובפרקטיקות למידה כשהם האזינו למוזיקה קלאסית אינסטרומנטלית שאינה כוללת מילים. מוזיקה יכולה לעזור גם ברכישת שפה שניה בכל גיל, כמו אנגלית. כשמאזינים למוזיקה בשפה אחרת או אפילו לומדים לשיר או לנגן שיר בשפה אחרת, מתפתחת אצלנו ההכרה של אותה שפה בצורה מקיפה של הכרת אוצר מילים, שיפור המבטא והכרת סלנגים שונים. דרך המוזיקה ניתן ללמוד המון על תרבויות שונות, מנהגים, מקצבים שמקובלים ואפילו היסטוריה של תרבויות שונות מהעולם.
מאיזה גיל מומלץ ללמוד פיתוח קול?
מחקרים רבים מראים כי שירה מוזיקלית היא טובה ובריאה בכל גיל, היא מפתחת את הדמיון והיצירתיות ומעצימה גם מבחינה אישיותית, מחברת אותנו לעצמנו ותורמת לדימוי העצמי, אך עם זאת, חשוב לתת חשיבות לגיל של אותו ילד או ילדה שמתחילים ללמוד פיתוח קול, כי קיים שוני אנטומי בין ילדים לבין מבוגרים, מה שמשפיע על המנעדים המוזיקליים בהם יוכלו לשיר או גודל הריאות שישפיע על אורך הנשימה בכל שורה מוזיקלית. בנוסף, חשוב לעורר תשומת לב אצל ילדים שנוטים לצעוק או להשתמש בקול בצורה מאומצת ולא בריאה לגבי שמירה על הקול שלהם.
הגיל המומלץ להתחיל שיעורי פיתוח קול לילדים הוא בערך סביב גילאי 7-8, אך בגילאים צעירים כאלה חשוב לפתח מודעות אצל הילד\ה לגבי כל תחושה של אי נוחות בזמן שירה, בין אם מדובר בכאב, צרידות או תחושת עומס ומאמץ בהפקת הקול. חשוב לשים דגש על התחלפות הקול, אצל בנים הקול מתייצב סביב גילאי 13-14 ואצל בנות סביב גילאי 12-13.
אני רוצה לרשום את הילד\ה שלי לפיתוח קול, מאיפה מתחילים?
הורים רבים מודעים ליתרונות שהמוזיקה מביאה איתה ולכן רושמים את ילדיהם לשיעורי פיתוח קול, או נגינה על כלי. לפני שאתם רצים לרום את הילד, חשוב לוודא שגם לילד יהיה רצון וחיבור מוזיקלי ושתהליך הלמידה יקרה מבחירה שלו. בשיעורי מוזיקה הילדים יכולים לבחור בעצמם את המינון שירצו להשיג בין התמקדות תאורטית לבין התמקדות פרקטית כשכבר בשיעור הראשון יותאם לתלמיד מסלול יעד ותוצב מטרה בהתאם לצרכי התלמיד\ה ובהתאם לתחומים בהם הם רוצים להתפתח – מהתגברות על פחד קהל, עמידה על במה, הלחנה וכתיבה, אמירה אישית ועד שיפור המבטא באנגלית.
מלבד יתרונות אלו, ילדים שלומדים לשיר או לנגן על כלי מוזיקלי כבר מגיל צעיר ילמדו להאמין ביכולות שלהם, ילמדו להפיג מתחים מיותרים, ישפרו את החיים החברתיים שלהם, יבנו את הבטחון העצמי שלהם תוך ביטוי רגשות ותחושות שהם חווים, ילמדו על סבלנות ומשמעת עצמית, לא לוותר כשקשה ולהמשיך לעבוד קשה ולהתאמן למען השגת המטרות שלהם בחיים. דבר מהותי נוסף שחשוב להתמקד בו הוא העובדה שלימוד מוזיקה הוא חוויה כיפית ומהנה שתאפשר לילדיכם להשתחרר ולהיפתח, להאמין בעצמם ובדרכם הייחודית.